Efectele murelor
Fructul mic, acru, aromat al murelor este extrem de bogat în vitamine precum vitaminele C, A și B, precum și potasiu, mangan și fibre, contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar și la menținerea sănătății nervilor, vederii și inimii.
Colorantul din acesta, antocianina, este cunoscut pentru efectele sale citoprotectoare, antioxidante și antiinflamatorii. Datorită conținutului ridicat de fier, este recomandat persoanelor care trăiesc cu anemie feriprivă.
Fructele de pădure pot fi delicioase de la sine, dar pot fi făcute și gem, sos sau jeleu și pot fi uscate pentru iarnă, când poate fi o îmbogățire a iaurturilor, prăjiturii și ceaiurilor.
Frunza este de asemenea sănătoasă.
Merită să fie colectate și frunzele de mure sălbatice, deoarece sunt pline de ingrediente active valoroase: conțin, printre altele, flavonoide, acid tanic, fitosteroli, saponine și acid galic. Ceaiul preparat din acesta este recomandat si pentru artrita si diabet incipient datorita medicinei populare, dar si pentru reumatism si guta datorita efectului antiinflamator bun.
Stimulator imunitar, astringent, recomandat pentru menstruatii abundente, diaree. Datorita potasiului pe care il contine, este un diuretic usor, ajutand la scaderea colesterolului prin fitosteroli, iar continutul sau de acid clorogenic este benefic in tratarea tensiunii arteriale. Nu întâmplător, în secolul trecut, ceaiul de plantă a fost un înlocuitor popular pentru ceaiurile negre care erau cândva greu de obținut.
Lasă un comentariu